Saturday 25 July 2020

Resepi roti sarang lebah

Roti Sarang Lebah
Doh Roti 

Bahan-bahannya
2 cawan tepung gandum (MaDiHaA guna 1/2 gandum + 1/2 tepong roti)
1/2 tsp yis serbuk.
1/4 tsp garam halus.
1/2 tsp baking powder.
1 tbsp gula halus.
1/4 cawan plain yogurt-suhu bilik. (MaDiHaA ganti dengan susu cair)
1/4 cawan minyak jagung.
1/2 cawan air suam.+-
Sapu-1 biji kuning telur.
Tabur_badam dan kuaci serta bijan.
Cara-caranya
Satukan semua bahan-bahan kecuali air ke dalam mangkuk pengadun.Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga elastik.Perap sehingga kembang dua kali ganda dari saiz asal.Tumbuk doh buang anginnya.Bentukkan menjadi bebola kecil dan aturkan ke dalam loyang yang sesuai.Tunggu sehingga doh kembang dua kali ganda dari saiz asal.Sapukan dengan kuning telur.Taburkan dengan badam,kuaci dan bijan.Bakar sehingga masak.


Sos Butterscotch
Bahan-bahannya:
1/2 cawan brown sugar.
1/2 cawan whipping ccream. (MaDiHaA ganti dengan susu cair tp kurangkan sikit)
Secubit garam.
1/2 tsp essen vanila.
25 gm butter.

Cara-caranya:
Cairkan butter.Masukkan gula perang.Kacau sehingga gula larut dan berbuih.Masukkan cream dan garam.Kacau perlahan-lahan.Akhir sekali masukkan essen vanila.Padamkan api.Kacau sehingga rata.Sos nampak cair tetapi apabila sejuk ianya agak pekat.Tuangkan ke atas permukaan roti.

No comments: